Monday, June 17, 2024

Print Email

U Tutinu i okolini se pcelarilo odavno. Tada je to bilo više ubijanje pcelinjeg društava za med, nego gajenje i razvijanje ove važne privredne grane. O pcelama i opremi a narocito o košnicama se znalo koliko je mogao napraviti neki iskusniji pcelar. O udruženju pcelara i o nekom strucnom usavršavanju nije bilo ni reci.

Danas je stanje u tutinskom pcelarstvu drugacije. Ljudi su shvatili znacaj ove delatnosti i pogodnosti cistog tutinskog podneblja pa su pcelarstvo digli na visok privredni i naucni nivo. Strucna literatura, seminari i predavanja su, uz mogucnost interneta, doprineli da se i kod tutinskih pcelara primenjuje sve što je prisutno u savremenoj pcelarskoj delatnosti.

Pcelarstvo opštine je institucionalno organizovano kroz Udruženje „Pešterska matica“.

Udruženje pcelara „Pešterska matica“ je osnovano 2003 godine, pod prvobitnim imenom „Trmka“ koje je promenjeno preregistracijom 2012 godine. Udruženje je brojalo 85 clanova ali se broj postepeno smanjivao tako da je 2011 godine brojalo 19 clanova.

Nakon preregistracije udruženja i izborom novog rukovodstva broj clanova je poceo da se uvecava tako da trenutno u 2013 godini imamo preko 30 clanova sa tendenciom uvecavanja broja clanova.